The Open Day at the Greenhouse Facilities of University of Thessaly, Velestino Magnesia was successfully held on 18 September 2019. The doors opened on time at 10:00 am with the presence of first registered visitors.
Professor Nikos Katsoulas and Director of the Laboratory of Agricultural Constructions of the Department of Crop Production and Rural Environment guided visitors to the Greenhouse Facilities, including a presentation of the new pilot greenhouse of the University of Thessaly, where most of the projects are implemented. During the visit were presented several opportunities for farm diversification in the circular bioeconomy.
The purpose of the event was to inform the public about the contribution of EU cohesion policy to the implementation of projects and development interventions in general under Operational Programs co-financed by the European Structural Funds.
The main objectives of the event were: to explain the new framework of the circular economy, to share good practices and to encourage networking and dialogue.
Visitors were able to had the opportunity to visit the Innovative Greenhouse, including a presentation of the new pilot greenhouse of the Laboratory of Agricultural Constructions and Environmental Control of the University of Thessaly, where most of the above mentioned projects are implemented.
The Open Access Day (OPEN DAY) event is part of the pan-European communication campaign Europe in My Region 2019 (#EUinMyRegion).
The Open Access Day (OPEN DAY) event is part of the pan-European communication campaign “Europe in My Region 2019 – Europe in My Region 2019” (#EUinMyRegion).
Date: 18/09/2019, Time: 10.00-15.00
Location: Farm of University of Thessaly-Greenhouse Facilities, Velestino Magnesia
Members of the public were able to see the ongoing work of Photokipia and other projects in the greenhouse facilities of the University of Thessaly, Greece on 18th September 2019. The Open Access Day was part of the pan-European communication campaign Europe in My Region 2019 (#EUinMyRegion). Associate Professor, Nikolaos Katsoulas, (director of the Laboratory of Agricultural Constructions and Environmental Control) and his colleagues guided visitors through the facilities including a new pilot greenhouse.
Associate Professor Nikolaos Katsoulas delivering the tour
A variety of farmers, researchers, professionals, teachers and other interested people attended. There was an emphasis on farm diversification within the framework of the circular economy and the benefits of sharing good practice to encourage networking and dialogue.
The farm is in the Valestino area, near the national road which runs from Athens to Thessaloniki and covers an area of 25 ha serving the research and educational needs of the members of the Department of Agriculture. A significant area of about 0.35 ha are covered by greenhouses.
Funding
This research has been co-financed by the European Union and Greek national funds through the Operational Program Competitiveness, Entrepreneurship and Innovation, under the call RESEARCH-CREATE-INNOVATE (project code: T1EDK-01701).
ΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΚΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 18.09.2019
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η «Ημέρα ανοικτής επίσκεψης για το κοινό», στις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις του Αγροκτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο.
Το ενδιαφέρον του κόσμου, που εκφράστηκε μέσα από την προσέλευση ήταν η μεγαλύτερη επιβράβευση μιας συλλογικής προσπάθειας που στόχο είχε να παρουσιάσει το νέο σύγχρονο συγκρότημα θερμοκηπίων εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας το οποίο κινείται στην αιχμή́ της ευρωπαϊκής καινοτομίας και αποτελεί́ κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων στην Ευρώπη και απώτερο σκοπό την ευρεία ενημέρωση των πολίτων σχετικά́ με τη συμβολή της πολιτικής συνοχής της ΕΕ στην υλοποίηση έργων και γενικότερα αναπτυξιακών παρεμβάσεων, στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
Έντονο ήταν το ενδιαφέρον αγροτών, γεωπόνων, ερευνητών, πανεπιστημιακών και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βελεστίνο και γνώρισαν από κοντά τις νέες τεχνικές που ακολουθούνται στα θερμοκήπια αναφορικά με τη διαχείριση, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε στους επισκέπτες το νέο σύγχρονο συγκρότημα θερμοκηπίων του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο είναι εξοπλισμένο με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας και αποτελεί κορυφαίο συγκρότημα πιλοτικών θερμοκηπίων στην Ευρώπη. Η δράση εντάχθηκε στην Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία Επικοινωνίας «Η Ευρώπη στην περιοχή μου 2019 (Europe in My Region 2019)», η οποία έχει στόχο την ευρεία ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις δράσεις έρευνας που υλοποιούνται στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία.
Το αγρόκτημα βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης, στην περιοχή Βελεστίνου και σε υψόμετρο 70 μέτρων από την επιφάνειας της θάλασσας. Εκτείνεται σε έκταση 250 στρεμμάτων και καλύπτει τις ερευνητικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών του Τμήματος. Από τη συνολική αυτή έκταση τα 2,5 στρέμματα αφορούν στα θερμοκήπια.
Ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικών Κατασκευών του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής παραγωγής και Αγροτικού περιβάλλοντος κ. Νίκος Κατσούλας τόνισε πως «δεκάδες αγρότες, ερευνητές, επαγγελματίες, καθηγητές και άλλοι ήρθαν στο αγρόκτημα και ενημερώθηκαν για τις νέες τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο θερμοκήπιο για την παραγωγή των προϊόντων μέσα στο πλαίσιο της σωστής διαχείρισης και της ανακύκλωσης, ώστε όλα να εντάσσονται στην έννοια της κυκλικής οικονομίας.
Οι νέες τεχνολογίες εστιάζουν στην υδροπονία με πλήρη διαχείριση-ανακύκλωση του θρεπτικού διαλύματος, στις δοκιμές διαφόρων υποστρωμάτων καλλιεργειών, στις δοκιμές νέων δικτύων εντομοστεγανότητας, στις δοκιμές νέων υλικών κάλυψης θερμοκηπίων, στην ενυδρειοπονία (καλλιέργεια ψαριών και φυτών μαζί), στην παραγωγή μικροφυκών από υπολείμματα βιοντίζελ και βιοαερίου.
Ο κ. Κατσούλας σημείωσε πως στο θερμοκήπιο παράγονται διάφορα προϊόντα, όπως τομάτες, σέλινο, μαρούλι, αρωματικά φυτά, όπως δυόσμος.
Μάλιστα από τον Απρίλιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο η παραγωγή της τομάτας άγγιξε του 25 τόνους το στρέμμα. «Πρόκειται για ποιοτική τομάτα που παρήχθη από το θερμοκήπιο με τις νέες τεχνολογίες, ενώ εκτιμούμε πως συνολικά θα παραχθούν 40 τόνοι» είπε ο κ. Κατσούλας.
Ευχαριστούμε θερμά την ΕΨΑ την αγαπημένη ελληνική εταιρία από την Αγρία του Βόλου για τα αναψυκτικά που μας προσέφερε και μας δρόσισε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης!
Πρόσκληση της Εκδήλωσης:
http://newsletter.antagonistikotita.gr/epanek/wp-content/uploads/2019/05/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7_open_day.pdf
Χρηματοδότηση
Η παρούσα έρευνα έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ελληνικούς εθνικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΕΡΕΥΝΑ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ-ΚΑΝΟΩ (κωδικός έργου: T1EDK-01701).